Jeg er glad for denne muligheten til å ønske deg velkommen til Debian og Håndbok for Debian-administratoren. Mange mennesker har valgt Debian: Rundt 10% av nett-tjenere på Internett kjøres på Debian. Inkluderer du operativsystemer basert på Debian, er dette tallet nærmere 20%. Debian ble valgt ut som operativsystem for den internasjonale romstasjonen. I både nyskapende fysikk-forskning, og et prosjekt for å dyrke mat samtidig som man bekjemper forurensning, har Debian blitt brukt til å drive datamaskinene som gjør det mulig.
Hvorfor appellerer Debian både til store selskaper, hos forskere, aktivister og de som har det som hobby? Jeg tror at svaret ligger i Debians fleksibilitet og fellesskap.
Debian er fleksibelt. Ja, Debian tilbyr et utmerket, bredt-anvendelig operativsystem — ut av boksen. Systemet tilbyr også verktøyene som tilpasser Debian til akkurat de omgivelsene du selv jobber i. Enten det er en sky- og beholder-arkitektur, en stor gruppe arbeidsstasjoner, individuelle datamaskiner eller et apparat, gir Debian deg fleksibiliteten fungere godt i valgt miljø. Du finner verktøyene og eksemplene du trenger for å dekke dine behov.
Debian-fellesskapet er et møtested for ulike individer og interesser: Utviklere fra de største selskapene jobber sammen med frivillige, forskere og brukere. Enten det er sikkerhetseksperter, nettutviklere, systemprogrammerere eller -arkitekter, er vi alle representert. Du kan være en del av dette fellesskapet. Finner du en måte Debian kan bli bedre på, ønskes ditt bidrag velkommen.
Vi samles for å produsere et fritt operativsystem i verdensklasse. Ingen selskaper kontrollerer Debian; ingens enkeltagenda definerer vårt arbeid. I stedet har hver og en makt til å forbedre Debian på måter som betyr noe for oss. Takk for at du tar en titt på det vi har laget. Håper du liker det.
Denne boken er en utmerket måte å utforske Debian på. Jeg har anbefalt den til venner i mange år når de har ønsket å lære mer om Debian, og jeg er glad for å få muligheten til å anbefale den mer allment. Denne håndboken er skrevet og vedlikeholdt av mangeårige medlemmer av Debian-fellesskapet. Noen av de samme menneskene som jobber med å utvikle operativsystemet har gått sammen for å hjelpe deg med å forstå det. Og selvfølgelig er boken utviklet ved hjelp av en fellesskapsprosess som ligner Debians egen, med enda mer vektlegging av frihet.
August 2019
Sam Hartman (Debian prosjektleder)