Această secțiune preinstalare, vă va ghida în configurarea componentelor și a dispozitivelor, dacă este cazul, pe care va trebui să o faceți înainte de a instala Debian. În general, aceasta implică verificarea și, eventual, modificarea configurărilor microcodului BIOS/UEFI din sistem pentru sistemul dumneavoastră. „BIOS/UEFI” sau „microcodul sistemului (system firmware)” este software-ul de bază folosit de componente; este invocat cel mai critic în timpul procesului de pornire (după acționarea butonului de alimentare cu energie).
Pentru a instala Debian GNU/Linux pe un S/390 sau mașină zSeries trebuie mai întâi să porniți un nucleu în sistem. Mecanismul de pornire al acestei platforme este în mod inerent diferit de celelalte, în special de cel al sistemelor de tip PC, și veți observa o mare diferență în timp ce lucrați cu această platformă: de cele mai multe ori (dacă nu toate) veți lucra de la distanță, cu ajutorul unor programe de sesiune client, cum ar fi telnet sau un browser. Acest lucru se datorează acesteei arhitecturi speciale de sistem în care consola 3215/3270 este bazată pe linii în loc de caractere.
Linux pe această platformă rulează fie nativ pe mașina goală, într-o așa-numită partiție logică („Logical Partition”: LPAR), fie într-o mașină virtuală furnizată de sistemul VM. Suportul de pornire diferă în funcție de modul de rulare. De exemplu, puteți utiliza cititorul de carduri virtuale al unei mașini virtuale sau puteți porni din consola de administrare a componentelor și dispozitivelor („Hardware Management Console”: HMC) a unei LPAR dacă HMC și această opțiune sunt disponibile pentru dvs.
Înainte de a efectua efectiv o instalare, trebuie să treceți peste câțiva pași de proiectare și pregătire. IBM a pus la dispoziție documentație despre întregul proces; de exemplu cum să pregătiți un mediu de instalare și cum să porniți de fapt de pe acel mediu. Dublarea acestor informații aici nu este nici posibilă, nici necesară. Totuși, vom descrie aici ce fel de date specifice pentru Debian sunt necesare și unde să le găsiți. Folosind ambele surse de informații, trebuie să vă pregătiți mașina și mediul de instalare înainte de a putea efectua o pornire de pe acesta. Când vedeți mesajul de bun venit în sesiunea dvs. client, reveniți la acest document pentru a parcurge pașii specifici de instalare pentru Debian.
Consultați capitolul 5 din Redbook Linux pentru S/390 și capitolul 3.2 din Redbook Linux pentru IBM eServer zSeries și S/390: Distribuții despre cum să creați o partiție logică („Logical Partition”: LPAR) pentru Linux.
Consultați capitolul 6 din Redbook Linux pentru S/390 și capitolul 3.1 din Redbook Linux pentru IBM eServer zSeries și S/390: Distribuții despre cum să creați un invitat VM pentru rularea Linux.
Trebuie să copiați toate fișierele din subdirectorul generic
pe discul CMS. Asigurați-vă că transferați kernel.debian
și initrd.debian
în modul binar cu o lungime fixă de 80 de caractere (prin specificarea BINARY
și
>LOCSITE FIX 80
în clientul dvs. FTP). parmfile.debian
poate fi în format ASCII sau EBCDIC. Un exemplu de script debian.exec
, care va introduce fișierele în ordinea corectă, este inclus împreună cu imaginile.
Dacă nu aveți o conexiune la Internet (fie direct, fie prin intermediul unui proxy web), trebuie să creați un server de instalare local care poate fi accesat de pe S/390. Acest server păstrează toate pachetele pe care doriți să le instalați și trebuie să le facă disponibile folosind NFS, HTTP sau FTP.
Serverul de instalare trebuie să copieze structura exactă a directoarelor din orice oglindă Debian GNU/Linux, dar sunt necesare numai fișierele S/390 și cele independente de arhitectură. De asemenea, puteți copia conținutul tuturor imaginilor de instalare într-un astfel de arbore de directoare.